Edibe Özturna

ÇFA

Editör


"KARİKATÜRLEŞTİRME BİR SADELEŞTİRME BİÇİMİDİR"

Röportaj Ekibi

 

Edibe Özturna ve Ensar Gençalp

 

1 - Okurlarımıza kendinizden ve yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

 

Ben İzmir Atatürk Lisesini bitirdim. Sonrasında İTÜ’de inşaat mühendisliği okudum ama şantiyelerin bana göre olmadığını fark edince küçüklük hayalim olan animasyon sektörüne doğru ilerledim. Güneş gazetesinde karikatür çizmeye başladım. Çizimlerimden etkilenen The Economist dergisinden iş teklifi aldım. Böylelikle İzmir’den İstanbul’a geldim. Dergide metin yazarlığı gibi birçok iş yaptım.

 

Oradaki deneyimim de Koca Kafalar serisinin ilhamını oluşturdu. Koca Kafalar bir nevi internette yaptığımız animasyonun televizyonda yayınlanmış haliydi. Devam eden süreçte Kanal D’de Grafi2000’i kurup programın yapımcılığını ve sunuculuğunu yaptım. Ünlü konuklar aldım.

 

O dönemler Noel dayıyla uğraşan Berk Tokay ile de çalışmaya başladım. Kanal D’de pembe mavi adında ilk Türk animasyon dizisini çıkardım. DRINK TV’de yayınlar yaptım. Koca Kafalar çizgi filmini ilerlettik ve projeyi Koca Kafalar ile Baba Haber Bülteni’ne dönüştürdük. Fırıldak Ailesi’ni çıkardık ve Star TV kabul etti. O da 13 bölüm sürdü. Sonrasında Exxen’de Mikrop Avcıları ile Cumburlop’u yayınladık. 

 

2 - Kral Şakir’in ortaya çıkışı ve oluşum süreçlerinden bahseder misiniz?

 

Hayvanlar konusu La Fontaine masallarından beri çocukların ilgisini çekiyor. Biz de bunun üzerine gittik. Kendi güldüğümüz tarzı ve çocukların gülebileceği mizahi tarzını birleştirdik. 

 

Cartoon Network o sıralar yerli çizgi film yayınlamak istediğini açıklayınca da böylece Kral Şakir’i çıkardık. 23.04.2016'da ilk bölümü yayınladık. Sinema salonunda 3 bölüm art arda yayınlandı. Ardından bir lisans şirketiyle anlaştık.

 

Kendimize güvenimiz gelince de 3 boyutlu sinema filmi yapalım dedik. Oyun Zamanı ve Kral Şakir Korsanlar Diyarı filmlerimize BKM sponsor oldu. Sinemadaki seyircilerle tüm zamanların yerli ve yabancı animasyon rekorunu kırdık. VIALAND’de 5 boyutlu kısa film yayınladık. Çocukların eğlenerek öğrendiği farkındalık yaratan bir girişim oldu.

 

Kral Şakir’in lisanslı ürünlerinden kitaplar çok satıldı. Kitabın çocuklar tarafından bu kadar benimsenmesi bizim için çok gurur verici. Kral Şakir’in geri dönüşüm filmi için Angry Birds ve şirinlerle çalışan Birleşmiş Milletler programı bizimle iş birliği yapmak istedi.17 küresel amaca hizmet eden çizimler istediler.

 

Şu anda Kral Şakir 23 ülkede yayınlanıyor. Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde sekiz ayrı lehçeye çevrildi. MENA bölgesinde Fil Necati’nin adı Falafillo olarak değiştirildi. Falafel diye yiyecekleri var. Fala ile fil birleştirildi. Böyle benimsediler. Şu anki amacımız Kral Şakir’i yurt dışına taşımak.

 

3 - Çizgi filmlerinizde özellikle dikkat ettiğiniz unsurlar var mı?

 

İzleyenleri güldürmesinin yanı sıra okumanın önemi ve iklim eylemi gibi birçok önemli konuda filmlerimizin mesajları var. İşlediğimiz konular ise yerel olmakla birlikte evrensel nitelikler taşıyor. 

 

4 - Aldığınız geri dönüşler sizi nasıl etkiliyor?

 

Ailelerden ve çocuklardan aldığım geri dönüşler bence bu işin en güzel kısmı. Çocuk atölyeleri yapıyorum. Her hafta şehir şehir geziyorum çünkü etkileşim, onlardan aldığım geri dönüşler benim için çok değerli.

 

5 - Sizin hayatınıza dokunan, size yön veren kişiler ya da dönüm noktaları var mı?

 

Cevat Hazardağlı’dan iş disiplinini öğrendim. Çok çalışkandı, işini severek yapıyordu. İzmir’den İstanbul’a gelince üstümdeki rehaveti onunla attım diyebilirim. Karikatür çizme isteğim ise Gırgır dergisiyle başladı.

 

Oğuz Aral gibi birçok farklı çizerden de etkilendim. Küçüklükte dönüm noktam Pembe Panter’di. Dünyada ilkler yapmış insanların hayat hikayelerini okumayı çok severim, onlardan ilham alırım.

 

6 - Başarınızı neye borçlusunuz? 

 

İşimi seviyorum. Çözüm odaklı ve pozitif biriyim.

 

7 - Önerdiğiniz kitap ya da film var mı?

 

“Düşler Nasıl Gerçekleşti?” kitabı ile “Sessiz: Konuşmadan Duramayan Bir Dünyada İçe Dönüklerin Gücü” kitabını önerebilirim.

 

 

8 - Türkiye’deki animasyon sektörünü nasıl değerlendirirsiniz?

 

TRT Çocuk bu anlamda yeni firmaların doğmasına neden oldu. Hala emekleme dönemindeyiz, gelişiyoruz. Dünyada bu iş lisans ve marka olmadan çok zor yürüyecek bir sektör.

 

Birçok yapım firması şu anda yapımdan para kazanmanın derdinde ama bu çok zor bir şey çünkü kalabalık bir ekip var. Sadece animasyon tekniğiyle para kazanan ülkelerden de olabiliriz ama bana göre bizim bir buluş yapmamız lazım.

 

Bir karakter patenti olan bir marka bizim için daha değerli. Aslında yeni ekonominin temel taşlarından bir tanesi yurt dışında devlet politikası olarak kültür yaymak ve inanılmaz ekonomiler oluşturmak. İşte bu tarafın çok kuvvetlendirilmesi lazım.

 

9 - Bu sektörde sizinle çalışacak kişide ne gibi nitelikler ararsınız?

 

Olaylara pozitif yönden bakıp iyi huylu ve çözüm odaklı olup işini sevmeli. Odağı tamamen para olan kişi bizim için yanlış bir kişidir çünkü bu iş sevmeden yapılacak bir iş değil. Aynı zamanda çalışkan olması, işini tutkuyla yapması, meraklı olması ve inisiyatif alma gibi özellikler benim için önemlidir.

 

10 - Yaptığınız işlerde hangi programları kullanıyorsunuz?

 

Sinemada MAYA, Studio Max, Animestudio gibi uygulamalar kullanıyoruz. Unity gibi programlar da kullanılmaya başlandı. Nasıl daha hızlı ve kaliteli yaparız diye araştırıyoruz. Kendimizi sürekli programsal açıdan geliştirmeye çalışıyoruz. 

 

11 - Karikatürü tanımlayacak olsanız nasıl tanımlardınız?

Karikatürleştirme benim için bir sadeleştirme biçimidir. Çok karmaşık olaylara bile 360° bakış açısıyla bakıp algıladığınızı çok az çizgiyle ve cümleyle ifade etmenize yarayan bir sanat dalıdır. 

 

 

12 - Yaptığınız çizgi filmlere dayanarak sizce bir çizgi filmi izlenir yapan şey nedir?

 

Kurgusu, senkranizasyonu çok önemli. Karakterin ruhunu verebilecek kişinin seslendirmesi de çok önemli. Aslında tüm aşamalar özen, emek isteyen önemli aşamalar.

 

13 - Son projelerinizden bahsedebilir misiniz?

 

Kral Şakir yeni sinema filmine devam edecek. Süper Takım diye yeni bir çizgi film yaptık. Exxen platformunda 26 bölüm yayınlandı ama kapalı bir platform olduğu için çok fazla izleyiciye ulaşamadık. Şimdi onu oradan çıkartacağız.

 

Kral Şakir’den bile çok daha büyüyebilecek bir proje olarak görüyoruz. Çürük Ali Mikrop Necati YouTube’da zaten var olan bir proje onu daha da geliştirmek istiyoruz.

 

Yurt dışına açılma konusunda atılımlarımız olacak. Metaverse'ü takip ediyoruz. Bir bebek firması için “Bebektif” diye bir karakter ürettim belki o da çizgi filme dönüşebilir. Aynı zamanda yetişkinlere yönelik uzun metrajlı filmler de yapmak istiyorum.

 

14 - Bu alanda çalışmak isteyen kişilere tavsiyeleriniz nelerdir?

 

İyi bir animatör ya da fikir üreten, senaryo yazan o bakış açısını kullanan biri olabiliriniz. Yani neye eğiliminizin olduğunu bulmanız, kararınızı vermeniz lazım. Bunun için de çok sevmek, çok çalışmak, sektörde hızlı ve pratik olmak gerekli. İşinizi bir yaşam biçimi haline dönüştürmeniz gerekiyor. Ben bunu bir oyuna çevirip sonsuz bir tatile çıktım diyorum.